sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Tyttöpoikia, poikatyttöjä

Tiesittekö, että 1800-luvun Englannissa poikalapset puettiin vaaleanpunaisiin vaatteisiin ja aikuiset miehet suosivat tummanpunaista. Tytöt puettiin tuolloin valkoisiin taikka sinisiin vaatteisiin. Vaaleanpunaista väriä pidettiin ennen maskuliisena värinä, nykyään miehet leimataan heti homoiksi, jos päältä löytyy jotain vaaleanpunaisen sävyjä. 


Nykypäivänä punainen, vaaleanpunainen ja sen eri sävyt ovat muuttuneet tyttöjen väreiksi, sininen taasen poikien väriksi. Tyttöjen ja poikien värit ovat kuuma puheenaihe. Niitä ei saisi lokeroida vaan kaikki värit pitäisi olla sukupuolineutraaleja. Neuvolakortitkaan eivät saa enään olla sinisiä tai vaaleanpunaisia, vaan ne ovat nyt kaikille vihreät.

Vaatteiden perusteella ei saisi todeta onko lapsi tyttö vai poika. Tottakai pojatkin saavat pukeutua punaiseen ja tytöt siniseen. Minun mielestäni tämä asia on mennyt kuitenkin vähän liian pitkälle.

Miksei esimerkiksi neuvolakortit voisi olla kyseiselle sukupuolelle suunnattuja ?

Mikä siinä on, ettei lasta saa kasvattaa tytöksi tai pojaksi ?

Miksi lapsen pitäisi olla vain lapsi ? 


Alexsandralle ei ole ikinä puhuttu tyttöjen ja poikien väreistä, silti tämä neiti luokittelee kaikki vaaleanpunaiset tyttöjen jutuiksi ja siniset/vihreät poikien jutuiksi. En ole sanonut hänelle mitään vastaan, koska hän on tämän itse päätellyt. Lapsi saa itse päättää luokitteleeko hän värit sukupuolen mukaan, vai onko kaikki värit molempien.

Alexsandra on päättänyt, että hän on prinsessa ja hän tykkää pukeutua vaaleanpunaiseen, tyttöjen väriin. Kaupassa neitimme katselee vaaleanpunaisia vaatteita ja leluja, en näe tässä mitään pahaa. Meidän pieni prinsessa. Prinsessoista huolimatta tämä pikkuneiti tykkää myös leikkiä autoilla ja on oikein rämäpää sille päälle sattuessaan.  


Jooa ihannoi isosiskoaan ja tykkää vähän kaikesta. Hän on vielä siinä iässä, ettei edes tiedä tyttöjen ja poikien eroja. Tietenkin hän tietää omistavansa pippelin, toisin kuin me tytöt. Pippelistä huolimatta hän toteaa välillä olevansa tyttö, tässä vaiheessa korjaan, että olet pieni poika. Jooa tykkää leikkiä autoilla, kuin myös barbeilla. Vauvojen hoitaminen on kova sana !

Hän tekee paljon juttuja Alexsandran perässä ja esimerkiksi tykkää käydä mieluummin vaaleanpunaisella potalla, kuin vihreällä. Tämä pikkujätkä tykkää myös leikkiä laukuilla ja pukee siskojen vaatteita päälleen. Jooa saa kotona leikkiä prinsessaa ja kulkea panta ja mekko päällään, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan julkisilla paikoilla. Prinsessa leikit pojan osalta jäävät siis kotiin. Hyi miten kauhea natsi äiti olenkaan ! 


Sennille puen pikkuprinsessojen vaatteita, tai sitten ihan neutraaleja, harmaata, mustaa, valkoista. Rakastan lastenvaatteita ja tykkään pukea lapsilleni ihania tyylikkäitä vaatteita. Tytöille tykkään pukea neutraaleja ja vaaleanpunaista, Jooalla näkee päällään useammin räikeämpiä, molemmille sukupuolille sopivia vaatteita. Minä siis hyvin usein vaatevalinnoillani luokittelen lapseni tytöiksi ja pojaksi, enkä näe tässä mitään kauhisteltavaa. Jos lapsi itse haluaa valita vaatteensa niin annan valita.

Rauhoittukaa ihmiset ja antakaa muiden pukea itsensä ja lapsensa ihan niinkuin he itse haluavat. Jos poikani haluaa pinkin paidan, ostan sen hänelle, jos tyttöni haluaa harrastaa jääkiekkoa, sen hänelle suon. Sellaista se elämä vaan on, että jotkut jutut ja värit luokitellaan tyttöjen jutuiksi ja toiset poikien. Mielipide asioista ei vain voi kiistellä. 


Minä olin lapsena aikalailla tyttöpoika. Pukeuduin vähän niin ja näin, enkä todellakaan tykännyt mekoista, enkä tykkää edelleenkään. Kiipeilin puissa vielä melkein yläaste ikäisenä. Leikin pikkuveljeni kanssa pikkuautoilla ja keräilin pokemon kortteja. Harrastin motocrossia, enkä pelännyt liata käsiäni. Vielä nykypäivänäkin koen olevani hieman poikatyttö. Osaan kotona miesten työt, koen olevani nätti ilman meikkiä, enkä todellakaan pelkää kulkea julkisilla paikoilla lökärit jalassa. 


Mitä mieltä te olette tyttöjen ja poikien väreistä, sukupuolineutraalista pukeutumisesta ? Olisi mukava kuulla teidänkin mielipiteitä asiaan :) 

Ps. Liittykää lukijoiksi, luvassa lisää mielipide asioita. 


Susanna

4 kommenttia:

  1. Sukupuolineutraali on ehkä vähän hassu sana, sukupuolisensitiivinen olisi ehkä parempi.

    Nykyään on jo ihan normaalia, että tyttö voi harrastaa lätkää. Balettia harrastavaa poikaa oudoksutaan. Feministinä pyrin siihen, että kummallakin sukupuolella olisi yhtäläiset mahdollisuudet toteuttaa potentiaaliaan jalkovälistä huolimatta. Biologisia eroja sukupuolilla tietty on, mutta erot on viety ihan liian pitkälle. Pukeutumisessa käytetyillä väreillä esimerkiksi ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. On todella idioottimainen kulttuurintuotos nämä tyttövärit ja poikavärit. Se on turhaa jaottelua, erottelua ja lokerointia joka pahimmillaan estää lasta toteuttamasta täyttä potentiaaliaan. (Koska oppii ympäriltä "tyttöjen jutut" ja "poikien jutut" ja sen, ettei tyttö voi tehdä xx tai poika voi tehdä yy.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla muidenkin mielipiteitä. ja niinkuin sanoin, mielipide asioista ei voi kiistellä. Jokaisella on omat mielipiteensä. Niinhän se on, nykypäivänä voi jokainen tehdä mitä haluaa, mutta silti on niitä jotka kauhistelevat ja katsovat pahalla jos tyttö harrastaa vaikkapa jääkiekkoa, tai poika balettia. Minun lapseni saavat tosiaan harrastaa mitä vain. Lapseni saavat myös itse valita vaatteensa jos haluavat, tai jos äidin valinnat eivät miellytä.

      Poista
  2. Ei sukupuolisensitiivisyys tarkoita ettei lapsi saisi valita niitä perinteisiä "tyttöjen ja poikien juttuja" vaan sitä ettei häntä pakoteta siihen. Meillä kasvatetaan sukupuolisensitiivisesti sekä tyttöä että poikaa, sukupuolia ei millään tavoin häivytetä, vaan tuetaan lasta hänen omissa valinnoissaan ja kiinnostuksen kohteissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta että ei saa pakottaa tiettyyn muottiin. Meillä muunmuassa Jooa saa kynsilakkaa jos haluaa, kerta isosiskokin saa.

      Poista