torstai 20. huhtikuuta 2017

Lääkemyrkytys ja lastensuojeluilmoitus


Tiedättekö sen tunteen, kun kaikki menee päin peetä. Näin on meillä. Tänään ei todellakaan ole meidän päivä. Tämän päivän olisi voinut jättää kokonaan väliin. 

Aamulla heräsin ja ajattelin, että tulee aivan tavallinen päivä. Väärässä olin. Noustuani pala nousi kurkkuun. Pomppasin sängystä ja juoksin keittiöön. Alexsandra ja Jooa oli herännyt ennen minua, enkä ollut kuullut mitään. Tähän asti olen herännyt pienimpäänkin ääneen. 

Näin edessäni lääkelaatikon, jota oli tongittu. Tiskipöytä oli täynnä lasten monivitamiineja ja d-vitamiineja. Sekaan oli kaadettu pronaxenin nestemäistä särkylääkettä. Epätoivo iski. Aloin itkemään ja siivoamaan jälkiä. Jooa oksensi. Alexsandran henki haisi särkylääkkeelle. '

Soitin samantien myrkytyskeskukseen ja kerroin tilanteen. En voinut olla satavarma paljonko särkylääkettä ja vitamiineja oli nielty. Pronaxenia oli kuitenkin pullossa jäljellä 2/3 osa ja pöydälle oli kaadettu hyvä osuus, joten suuhun ei ole paljon kerennyt mennä. Vitamiineja oli myös hyvä määrä pöydillä, purkit eivät olleet alunperinkään täysiä. En kuitenkaan osannut myrkytyskeskukseen kertoa paljon niitä oli otettu. 


Lääkelaatikko on pidetty mikron yllä, korkealla kaapissa. Ei ole tullut mieleenkään, että lapset saisivat laatikon käsiinsä. Miten voi ensimmäisenä tulla mieleen kiivetä tiskipöydän päälle kurottamaan lääkelaatikkoa. Tänään lähden ostamaan lukollisen laatikon, jonne laitan kaikki lääkkeet ja vitamiinit. 

Myrkytyskeskuksessa sanottiin, että parempi mennä jorvin päivystykseen. Eikun äkkiä kamat kasaan, lapset valmiiksi ja autoon. Oli ehkä maailman ripein aamu meidän perheessä. Jorviin päästyämme menin ilmoittautumaan, olo oli todella nolo, hävettää edelleen. Näin olisi voinut tapahtua kenelle tahansa, mutta silti olo on kurja. 

Pääsimme huoneeseen, jossa lasten oloa seurattiin. Lapset eivät missään vaiheessa vaikuttaneet oudoilta. Jaksoivat leikkiä, kiukutella, syödä ja juoda. Alexsandra sai lääkehiiltä, jottei mahdollista särkylääkettä pääsee liikaa verenkiertoon. Jooa ei saanut mitään, kuulemma vitamiineista ei ole niin haittaa. 

Päästiin melko pian pois, kotiseurantaa. Mahdollisesti A saattaa oksennella, tai maha sekaisin. Kuitenkin sanoivat, että mahdolliset oireet olisi jo alkaneet jorvissa. Nyt seuraillaan, Jooalle ei saa antaa pariin viikkoon vitamiineja. 

Kaiken huippuna lapsista täytyi tehdä lastensuojeluilmoitus. Olisinhan toki voinut olla soittamatta ja jättää asian siihen. Seurannut vain kotona. Pidän lapsistani kuitenkin huolen ja toimin heti, enkä jäänyt miettimään hetkeksikään. 

Landau-kleffner, lasten sairaudet, haastava arki, pienet lapset, omat sairaudet, kiukuttelevat lapset, uhmat, oman ajan puute, väsymys, lääkemyrkytyksen riski, lastensuojeluilmoitus. Mitä vielä ?

Kaikista tärkeintä on silti, että lapsilla on kaikki hyvin eikä mitään peruuttamatonta kerennyt tapahtumaan <3


Susanna

31 kommenttia:

 1. Lastensuojeluilmotuksesta ei välttämättä mitään kummoista seuraa. Mulla 1v 3kk ikäinen liukastui sisällä mainoslehtisiin, jotka oli puottanut aikaisemmin pöydältä. Jalkaan tuli "sievä" murtuma, kipsissä oli pari viikkoa. Lastensuojelu olisi tullut heti päivystykseen, jos eivät olisi ollut toisella tehtävällä. Kotiin päivystyksestä päästiin klo 19 ja lastensuojelu teki yllätyskäynnin kotiin samana iltana klo 21. Tulivat tarkastamaan kodin. Kysyin mitä etsivät ja esimerkkinä antoivat moottorisahan. Seuraavien viikkojen aikana soittivat puhelun tai pari, sekä kävimme koko perheen kanssa kerran tapaamassa heitä. Sitten se loppui eikä meillä enää ole aktiivista asiakkuutta.

  VastaaPoista
 2. Asiallinen teksti. Tosin siinä olet väärässä, että tapahtunut olisi voinut tapahtua kelle vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä ihmettä sä selität ? Tottakai olis voinut tapahtua kelle vaan tollanen..

   Poista
 3. Onneksi selvisitte lähinnä kiireellä ja säilähdyksellä, toivotaan ettei ilmaannu mitään :)

  VastaaPoista
 4. Minun mielestäni tuollainen lastensuojelun puuttuminen heti asioihin ja vanhempien epäily on nöyryyttävää ja asiatonta! Keskittyisivät niihin vakaviin tapauksiin! Sekin Eerika kärsi vuosia, ja se yksi tumma tyttö tuli isälleen raskaaksi monta kertaa, abortit tehtiin sairaalassa, ja silti asioihin ei puututtu!!!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä taas siinä ei oo mitään nöyryyttävää tai varsinkaan asiatonta. Mitä jos tällaset vahingot jätetään huomiotta ja sitten kyseessä oliski ollu tahallinen teko. Lasten ja perheen hyvinvointiahan näissä ajatellaan ja mun mielestä ajatusmaailmassa on jotain mätää, jos pitää sitä nöyryyttävänä tai asiattomana. Ihanaa että lapsiperheistä pidetään huoli, ettei kävis enää näitä ikäviä julkisuutta saaneita tapahtumia.. Tämäkin ilmotus on tarkastuksella kuitattu ja perhe saa jatkaa normaalia elämää, ei siitä kannata ottaa nokkiinsa todellakaan..

   Poista
 5. Toihan on varmasti kaikkien painajainen, lapsi/lapset päässyt lääkelaatikolle :(

  Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
 6. Samaa mieltä...on paljon pahempiakin tapauksia joihin voisi käyttää lastensuojelun resurssit ennemmin..paljon lapsia elää mm. Päihteitä käyttävien ja väkivaltaisten vanhempien kanssa...tämä teidän tapaus oli silkka vahinko enkä ymmärrä miten tällaiseen lastensuojelu sotketaan saati tuo Anonyymin tapaus jossa lapsi kaatunut ja loukannut jalkansa...mitä ihmettä����?? Tsemppiä ja koittakaa jaksaa!

  VastaaPoista
 7. Onpa teillä ollut päivä! Tsemppiä ja voimia! Vastaavia lastensuojeluilmoituksia olen kuullut useammankin ja eipä niistä ole mitään ihmeempää seurannut. Toivottavasti kaikki teilläkin sujuu hienosti. Olet rohkea, kun kirjoitit asiasta! -miimi

  VastaaPoista
 8. Nää on näitä vahinkoja ja asioita joita ei tulis mieleenkään, että lapsi voi saada käsiinsä jotain tuommoista ja niin korkealta tai edes tulee mieleen. Pikkusiskoni 2kk sitten otti yliannostuksen särkylääkkeillä. Äidilleni ei olisi tullut mieleenkään tämmöinen. Vahvat lääkkeet oli lukollisessa, mutta normi särkylääkkeet saatavilla, että jos kipuilee. Pikkusiskoni yritti itsemurhaa (onneksi ei onnistunut) ja hänestä tehtiin myös lastensuojeilmoitus. Mitään ei ole kuulunut ilmoituksen jälkeen. Niitä tehdään nykyisin niin herkästi, kun suomessa tapahtuu valitettavan paljon lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa :( mutta tuskin sieltä ollaan teihin yhteydessä ja jos ollaan niin käyvät varmasti vain kerran juttelemassa, en murehtisi asiaa liikaa.

  VastaaPoista
 9. Onneksi lapset voivat hyvin! Voi todella sattua kenelle vaan.

  VastaaPoista
 10. Mä en ole voinut kuvitellakaan, että tuollaisista tehdään lasu?! ..siis tietääkö joku, että pitäisikö ne tehdä kaikista lapsille tapahtuneista tapaturmista? Millä ihmeen resursseilla? Tämä kääntyy kohta siihen, että ilmoituksen pelossa joku vaikka tällaisessa tilanteessa jää seuraamaan lasta kotiin. Mikä lie ikäraja näissä ilmoituksissa, ei kai kaikki 10 veet, jotka fillaroimisen, skeittailemisen ym rymyämisen johdosta käy tarvittaessa näytillä päivystyksessä, täytä lasun ilmoituksen vaatimusta. Onkohan silleen, että niistä muksuista, jotka ei osaa vielä kertoa mitä ja miksi tapahtui. Mut tosi outoa toi teidän ilmoitus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikista tapaturmista. Lääke- ja alkoholimyrkytyksistä lähinnä. Eikä siitä mun mielestä pidä tehdä mitään isoa asiaa itsellen, jos kaikki on hyvin, ei ole mitään pelättävää. Lastensuojelu todennäkösesti vaan soittaa ja toteaa, että ei mitään. Ei lastensuojeluilmotus oo mikään sellanen, että siitä heti lähtee lapset huostaan tai et vanhemmat ois paskoja.

   Poista
 11. Hui kun tää pelästytti mut hyvä että uskalsit kirjottaa tästä. Onneksi kaikki hyvin, tsemppiä ja älä murehdi siitä lasusta ❤

  VastaaPoista
 12. Mutta mistä ne lasten suojelussa tietää että juuri tässä kodissa on kaikki hyvin jos ei joka risahukseen reakoitsis.. ei ne automaattisesti tiiä että nää on hyviä vanhempia js nää ei.. onneksi eerikan jälkeen muuttunu tarkemmaksi kyllä ne äkkiä lopettaa seurannan ku näkevät että kaikki ok.. ja ihmisiä heki ja hakevat sen lapsen parasta!

  VastaaPoista
 13. Hyvä, että selvisitte säikähdyksellä!

  Tehdäänhän siitäkin lasu, jos toinen vanhemmista menee esim. itse hakemaan apua masennukseen tai muuhun psyykkiseen vaivaan. Lapsen koulusta myöhästelystäkin saatetaan tehdä lasu. Tai niinkuin meillä rehtori teki lasun, kun hain vähän ilmoittamaani myöhemmin lapsen lääkäriin (ruuhka, olin 5min myöhässä). Pienten lasten tapaturmissa käsittääkseni hyvinkin herkästi tehdään nykyään lasu, mikä on musta aika hassua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö. Ei tehdä!!!

   Poista
  2. Valittevasti tehdään

   Poista
  3. Masennuksesta ei kyllä tehdä. Voidaan tarjota ennaltaehkäiseviä tukitoimia mutta lasua siitä ei tehdä. Terveisin sossu

   Poista
  4. Olen hakenut masennukseen apua parikin kertaa lapsen syntymän jälkeen eikä silloin kyllä todellakaan tehdä ilmoitusta. Muuten tuntuu kyllä että otetaan vakavammin kuin ennen lasta.

   Poista
 14. No ei todella olisi voinut sattua kenelle vaan! Vai ette kai te kaikki nyt pidä lääkkeitänne tuollaisissa lukottomissa paikoissa? On sinun onnesi että purkeissa oli " vain vitamiineja" ,mutta niissäkin on osa todellisia myrkkyjä lapselle yliannoksina. Kaikkiin lääkkeisiin tulee suhtautua samalla tavalla - lukittuun kaappiin ja pois lasten ulottuvilta. Jos sulta jää yksi purkki lapsen ulottuville niin voi jäädä toinenkin,vaarallisempi! Lastensuojeluilmoitus tehdään perustelluista tapauksista,ei suinkaan kaikista lasten kolhuista.Esim.vaikka silloin kuin lapsen vamma ja vanhempien kertomus siitä miten se on syntynyt ovat ristiriidassa keskenään. Ammattilainen kyllä osaa katsoa millainen murtuma voi syntyä pyörällä kaatumisesta ja millainen taas saa epäilyn aikaan pahoinpitelystä jne. Myös selkeä vanhemman huolimattomuus lapsen hoidossa joka aiheuttaa lapsen terveyden vaarantumisen on syy lastensuojeluilmoitukseen.Ja sellainenhan on juuri tämä mainittu tapaus jossa lapset pääsevät syömään pillereitä keskenään. sairaanhoitaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tietyn tyyppisistä pienten lasten murtumista tehdään aina lasu, myös kaikista lääkeyliannostuksista yms. Oli vahinko tai ei.

   Poista
 15. Voi apua! Onneksi kaikki päättyi hyvin. <3

  Mietin aina kauhulla, miten useampien lasten vanhemmat selviävät, kun välillä tuntuu, että jo yhdessä lapsessa on pidettävät silmät _joka sekunti_. :/

  VastaaPoista
 16. Lääkäri tekee harkintansa mikaan ls jos kokee tarpeen. Ei se ole kiusaa. Itse vein vuoden ikäisen päivystykseen kun ykskaks lakkasi varaamasta toisele jalalleen. Päivystäjä kysyi konsultaatiota pediatrilta, kuulin kun pediatri kysyi onko tarve soittaa ls ha päivystäjä vastasi että ei ole. Olisin ymmärtänyt jos olisivatkin soittaneet. Erikan jälkeen hyvä et herkästi varmistellaan. Ei se lasu ole mikään hirviö.

  VastaaPoista
 17. No ei tuosta ole mitään hyötyä kenellekkään, jos tuollaisessa tilanteessa tehdään ilmoitus. Jos joku vanhempi tarkoituksella syöttäisi lapsilleen liikaa lääkkeitä niin enpä usko, että veisi juoksulla huolestuneena päivystykseen? Enkä usko myöskään, että asiat on parantuneet valvonnan suhteen jos nyt tällaisia kytätään, voi olla silti, ettei niihin oikeisiin asioihin puututa niin kiireellä kuin pitäisi.

  VastaaPoista
 18. Taitaa olla paikkakuntakohtaista millaisiin asioihin puututaan, tai puututaanko mihinkään.
  Maailma on täynnä vaaranpaikkoja pienille, kaikilta ei voi välttyä vaikka kuinka parhaansa tekisi <3

  VastaaPoista
 19. Meillä on ollut aina lääkkeet samalla tavalla ylähyllyllä avoimessa laatikossa. Ei ole tullut mieleenkään, että se olisi jotenkin erityisen vaarallinen tapa niitä säilyttää. Olen vielä erittäin sikeä uninen niin että useimpina aamuina lapset heräävät ennen minua. Yleensä tulevat kyllä päälle hyppimään, mutta ihan yhtä hyvin voisivat jonain aamuna tehdä jotain muuta. Nyt ovat onneksi jo niin isoja, että eivät mene pillereitä popsimaan. Tämä olisi siis todellakin voinut käydä meillekkin aikoinaan jos huono tuuri olisi käynyt.
  Lastensuojelua en lähtisi pelkäämään. Normaaleja järkeviä ihmisiä siellä on töissä. Sanot vaan mitä tapahtui ja kerrot miten tämä vastaisuudessa estetään (lukollinen laatikko).

  VastaaPoista
 20. Minun käsitys on että tehdään vaikka tapaus olisi lievä. Jos näitä juttuja sit tulee useampia on enemmän näyttöä ettei vanhempi pysty huolehtimaan lasten turvallisuudesta ja sit pystytään puuttumaan aiemmin ennaltaehkäisevästi ja tarjota tarv. Tukitoimia. Eli positiivinen juttu lasten parasta aatellen, anmattilainen ei voi tietää miten hyviä vanhempia olette toimivat vaan ohjeiden mukaan. Itse työskentelen päiväkodissa ja teemme riittävistä epäilyistä myös ilmoituksen.

  VastaaPoista
 21. Toivottavasti kaikki meni hyvin ja selvisitte säikähdyksellä! <3 mielestäni on ihan hyvä, että tällaisetkin asiat tarkastetaan, eikä siinä ole mitään nöyryyttävää! Olen ollut aina sitä mieltä, että jos kaikki on ollut silkkaa onnettomuutta, eikä mitään tahallista ja on avoimin mielin sosiaalipuolen ihmisten kanssa, eikä ole mitään salattavaa, niin kyllä ne pian huomaa sen, että asiat on hyvin. Minusta on hyvä, että tarkastetaan noin herkästi, eihän sitä voi ikinä etukäteen tietää, miten perheen asiat on, jos ei ole aiempia kontakteja sosiaalipuoleen. Lasten parasta he vain ajattelevat. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 22. Iso peukku sinulle siitä, että kirjoitit tästä asiasta. Tästä huomaa, että lasten kanssa ei tosiaan voi olla liian varovainen. Sinulla on mielenkiintoinen blogi, josta löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja muuta kivaa luettavaa. :)

  VastaaPoista
 23. Lastensuojelun ei kannata pelätä, se ei ole suuri mörkö vaikka yleensä niin ajatellaankin!

  Mä itse olen ehkä vähän surullinen, ettei meistä tehty lasua kun vauva pääsi tipahtamaan sohvalta. En siksi, että sille olisi ollut tarvetta, mutta se kertoo että resurssit ovat rajalliset ja joku näin ollen voi jäädä huomaamatta ajoissa. Toisaalta jos jokaisesta lasten tapaturmasta tehtäisiin lasu, olisi siinä aika homma!

  Mutta tosiaan, ottakaa avoimin mielin sosiaalityöntekijät vastaan ja mietikkää miten upeasti lapsista pidetään huolta kun tälläinenkin halutaan tarkistaa<3

  VastaaPoista