maanantai 12. maaliskuuta 2018

Saako toisten lapsia komentaa ?

No, niin saako ? Onko se ihan ok ? Tästä aiheesta on ihmisillä varmasti monia mielipiteitä. Oma mielipiteeni on, että kyllä saa ja pitääkin. Tilanteita on erilaisia ja joskus vain täytyy komentaa muidenkin lapsia. 

Itse joudun toki ihan töissäkin komentamaan muiden lapsia, mutta se on eri. Muita tälläisiä tilanteita tulee esimerkiksi, jos kaveri on lapsensa/lastensa kanssa kylässä. Tai vaikka kun haen omia lapsia päiväkodista. Kauppa reissuillakin saattaa tulla tällaisia tilanteita, että täytyy vähän ojentaa muidenkin lapsia tai muut komentavat meidän lapsia.


Luin kerran netin keskusteluista, että eräs mies oli kaupassa ostamassa ihan normaalisti ruokiaan. Kassalla ostosten luona nuokkui pieni lapsi, joka oli koskenut tämän miehen viilipurkkeja. Mitä te tässä tilanteessa tekisitte ? No, tämä mies oli ojentanut lasta ja hänen äitiään ja käskenyt näiden hakea uudet viilipurkit, koska tämä lapsi oli ne liannut (muka likaisilla käsillään). Minusta tämä menee jo yli. Toki lapselle voi sanoa, että toisten ostoksia ei sovi koskea ja antaa asian näin olla.

Tähän asiaan liittyen voin kertoa, että omat lapseni kiipeävät kassalla hyvin nopeasti hihnan päässä olevalle ulokkeelle (siinä ei varsinaisesti varmaan saisi edes istua..). He monesti auttavat pakkaamaan ostoksiamme, mutta myös ovat kosketelleet muiden ostoksia hihnalla, johon olen tietenkin heti reagoinut ja kertonut niiden olevan toisten ostoksia eikä niitä sovi koskea ja tämän jälkeen kiinnittänyt lasten huomion meidän omiin ostoksiin.


Ja hei, meidän lapsia saa kyllä komentaa, jos niikseen tulee. Kohtuuden rajoissa tietenkin. Jokainen , tai ainakin melkein jokainen varmasti osaa käyttää maalaisjärkeä näissä tilanteissa.

Meidän naapuri on kerran komentanut Alexsandraa, kun neiti päätti pimpotella toisten ovikelloa.. Siinä tilanteessa kerkesin jo itse avamaan suuni, mutta eiköhän asia mennyt paremmin perille, kun komentajana oli naapuri eikä äiti. 

Me nähdään usein kavereiden kanssa, joilla on myös lapsia. Ollaan toki jo niin läheisiä, että senkin takia voidaan puolin ja toisin komennella toistemme lapsia. Tekisin tämän myös esimerkiksi hoplopissa, jos toisten tuntemattomat lapset eivät osaisi käyttäytyä ja tämä koskisi jotenkin meidän olemista siellä. 


Koen, että kuka tahansa lapsi tekee väärin, minulla on velvollisuus puuttua asiaan ja kertoa, mitä teki väärin ja kuinka tulisi käyttäytyä. Toivon myös muiden toimivan näin. Omat lapseni uskovat usein napakammin muita. Omille vanhemmille on tottakai ihan parasta pistää vastaan ja kokeilla rajoja kielloista huolimatta. 

Älkää nyt kuitenkaan kuvitelko, että tulen muuten vaan komentamaan lapsianne, en tietenkään. En tule puuttumaan muiden kasvatustapoihin tai tunkemaan vanhempien ja lasten välisiin kiistoihin väliin. Vaan jos tämän lapsen käytös kohdistuu minuun tai lapsiini, puutun silloin miettimättä hetkeäkään. 

On myös näitä tapauksia, jotka komentavat mielellään muiden lapsia, mutta antavat oman PirkkoTaavettinsa tehdä mitä huvittaa. Mikä logiikka ? 

Samat säännöt kaikille, niin omille kuin muidenkin lapsille. Saattaa olla, että olen vielä tiukempi omilleni kuin muiden lapsille.


Mitä mieltä olette, saako muiden lapsia komentaa ja miten itse toimitte ? 
Saa mielellään kertoa myös omia tarinoita, joita olette kuulleet tai kokeneet !


Susanna

4 kommenttia:

 1. Saa komentaa ja mahtavaa jos joku omaani komentaa jos näkee tarpeelliseksi enkä itse pysty sillä hetkellä niin tekemään! Ainakin itse tenavana tottelin helpommin muita, kuin omia vanhempiani. Sillon oltiin hyvin nöyränä jos kaverin äiti tai vieras ihminen komensi tai kielsi tekemästä jotain :D

  VastaaPoista
 2. Saa ja pitää, ainakin mun tenavia! Ja esikoiselle menee heti perille jos joku muu kun äiti tai isä komentaa 😉😂

  VastaaPoista
 3. Minun mielestäni kaiken ydin on se, että miten niitä toisten lapsia komentaa. Mielestäni hyvin ystävälliseen sävyyn pitäisi puuttua. Itse nimittäin olin hyvin herkkä lapsi, ja kun minua joku vieras tai muu kuin oma vanhempi komensi tai ojensi, aloin hirveästi pelätä aikuisia ja olinkin hyvin ujo ja syrjäänvetäytyvä.

  VastaaPoista
 4. Minä en komenna kovinkaan herkästi vieraita lapsia, mikäli eivät ole minun vastuullani ja vaikka toivon muiden puuttuvan lasteni mahdolliseen huonoon käytökseen jos en itse ole paikalla. Tiedän kuitenkin, että jokaisessa perheessä on omat sääntönsä ja rajansa enkä mielestäni voi vaatia toisen perheen lapsilta näinollen samaa kuin omiltani. Mikäli tilanne vaikuttaa omiin lapsiini, ohjaan kyllä "huonosti käyttäytyvää" osapuolta kohtelemaan omiani toivotulla tavalla ja neuvon omilleni kuinka käyttäytyä kyseisessä tilanteessa. Meillä kotonakin selitetään lapsille mielummin Miksi jotakin ei sovi tehdä ja mitä tekemisestä seuraa (toisen harmitus,esim rikotun omaisuuden korvaaminen ym) , kuin kielletään tyhjästi" ei saa, älä tee".. Tällä oma kouluikäiseni on todella huomaavaiseksi kasvanut ja pienet seuraavat perässä, samalla ovst oppineet kuinka Itse toimivat ristiriitatilanteissa. Koko kylä kasvattaa-asenne on ihana, mikäli kasvatustavat ovat yhteneväisiä.

  VastaaPoista