perjantai 23. maaliskuuta 2018

Päivystyksessä

Torstai päivä oli työpäivän loppuun asti aivan normaali arkipäivä. Työpäivän jälkeen hain pikavauhtia lapset, koska neljän jälkeen oli haastattelu kaksplus-lehteen, siitä sitten myöhemmin kun juttu julkaistaan. 

Haastattelun jälkeen pelasimme Alexsandran kanssa muistipeliä, kunnes hän alkoi valittamaan kättänsä. Hän otti hihaa ylöspäin ja käsi oli aivan punainen ja muutamia paukamia siinä seassa. Katsoin toista kättä, sitä oli sielläkin. Punaista tulikuumaa ihottumaa oli hieman kyljissä ja vatsalla, reisissä myös. 

Katsoin järkyttyneenä, mistä oli oikein kyse. Kahdella pienemmällä on atooppinen iho, joka ei kyllä ikinä ole näyttänyt tuolta. Ensimmäinen mielikuva ihottumasta oli, ihan kuin nokkonen olisi koskettanut ihoa. Googletin heti nokkosihottuma, nokkosrokko. Oireet melkolailla täsmäsivät tähän. 


Alexsandran kohdalla täytyy kovin herkästi lähteä lääkäriin hänen lääkityksen takia. Kuume ja stressi tilanteita varten hänelle on annettu hydrokortisoni tabletteja, koska hänen oma kortisoni tuotantonsa ei välttämättä toimi samanlailla, kuin ennen. 

Soitin jorvin neuvontaan ja sieltä annettiin numero sairaanhoitajalle, joka näiden oireiden ja tietojen kuultua käski päivystykseen näytille. Jorviin päästyämme ihottuma oli levinnyt jo jalkoihin melkein kauttaaltaan, sitä oli selässä ja alkoi levitä niskasta kaulalle. 

Odotimme odotustilassa puolitoista tuntia, jonka jälkeen meidät pyydettiin lääkärin huoneeseen. Ihottumaa alkoi näkyä jo naamassa ja Alexsandran oli silmin nähden vaikea olla, istuminenkin oli vaikeaa kun jalat olivat ihan tulikuumaat ja varmasti kipeät siitä ihottumasta. Lääkäri totesi, että vaikuttaa kyllä selvästi nokkosrokolta, urtikarea.


Altsu sai antihistamiinia, jonka jälkeen meidän täytyi odottaa jonkin aikaa, jotta lääkäri katsoisi onko siitä ollut apua. Puolituntia lääkkeen otosta ihottuma oli vain levinnyt entisestään. Lääkäri soitti puhelun, jolta kysyi miten kannattaisi edetä, annetaanko stressikortisonia vaiko ei. Sieltä ei osattu sanoa oikein mitään, käskettiin soittamaan päivystävälle neurologille. Hän osasi sanoa, ettei stressikortisonia tarvitse antaa, vasta sitten jos nousee kuume. 

Alexsandra kuitenkin sai siellä ylimääräisen prednisolonin, jota annetaan hänelle normaalisti jokatoinen aamu. Tämän jälkeen seurattiin tilannetta jälleen, jonka aikana ihottuma oli joistain paikoista haalistunut, mutta siirtynyt sitten muualle. Saimme kuitenkin lähteä kotiin, määräyksenä käydä aamulla ostamassa zyrteciä, jota pitää antaa aamuin illoin niin kauan kunnes oireet loppuvat. 

Tänään aamulla kaikki ihottumat ja näppylät olivat poissa, olin aivan ihmeissäni. Kävimme aamulla ostamassa lääkettä, jota en kuitenkaan antanut, koska ihottumaa ei tosiaan ollut missään. Päiväuni aikaan Altsu lepäsi sängyssään tunnin verran. Sieltä noustessaan hänellä oli naamassa punaisia pieniä paukamia. Annoin heti zyrteciä, jonka jälkeen muutama näppylä hävisi. Loppupäivän hänellä oli haaleita muutamia pisteitä naamalla. 


Illalla menimme saunaan ja laitoin lapsille ammeeseen kylpyvettä. Jonkin aikaa siellä ollessa huomasin, että Alexsandran naama oli melkein kauttaaltaan taas punainen ja paukamia siellä täällä. Otin heti tytön viileään suihkuun ja pistin kylpyvedet pois. Annoin Altsulle taas zyrteciä ja ihottuma haaleni hieman ennen nukkumaan menoa. Kävin äsken katsomassa, niin nyt se on levinnyt niskaan ja olkavarteen. Huoh. 

Toivon todella, että ne häviäisivät taas kokonaan yön aikana. Jos aamulla vielä ihottumaa ja paukamia, niin varaan heti ajan pikkujättiin. Miten sitä voikaan olla niin huolissaan ja peloissaan. Mielessä on käynyt, jos tämä ei sittenkään ole nokkosrokkoa, vaan jotain ihan muuta..


Onko muilla ollut nokkosrokkoa/urtikarea ? Kuinka nopeasti oireet hävisivät ? 


Susanna 

2 kommenttia:

  1. Meillä 1,5-vuotiaalla aikoinaan lääkeaineallergia (penisilliini) näytti tuolta. Alkoi juuri nokkosrokon kaltaisilla pisteillä ja yön aikana oli levinnyt laajoiksi punaisiksi alueiksi. Luulin, että on jokin rokko. Meillä oli lääkekuuri korvatulehdukseen juuri loppunut ja lääkäri heti sanoi, että on lääkeaineallergia. Mietin, että jos teillä on paljon lääkkeitä, voisiko joku niistä olla laukaissut allergian? Lääkeaineallergia voi kehittyä pikkuhiljaa.. Meillä se tuli kolmannen kuurin jälkeen..

    VastaaPoista
  2. Mulla on tullut taas :( lapsena amorion teki. Nyt en tiedä mikä. Kotona rehahtaa käteen ja raavin ihan verille, kauhee tunne :-(

    VastaaPoista