maanantai 12. syyskuuta 2016

vehnä- ja maitoallergia

Vehnäallergikko ei siedä ravinnossaan venhnän proteiineja, muunmuassa gluteenia. Vehnäallergian oireita voivat muunmuassa olla ihottuma, vatsavaivat, vuotava nenä, päänsärky, pahimmassa tapauksessa jopa anafylaksia. Vehnää on melkein kaikessa, mutta onneksi myös vehnättömiä tuotteita tulee kokoaika lisää. 

Maitoallergiassa maidon proteiini eli valkuaisaine aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion. Allerginen reaktio syntyy, kun elimistö yrittää torjua maidon proteiinia. Herkistyminen voi tapahtua äidinmaidon, lapsen oman ruokailun ja todennäköisesti jopa ihon tai hengitysteiden välityksellä. 

Maitoallergiasta kärsivien lasten oireilu alkaa yleensä 3–6 kuukauden iässä. Myös siirryttäessä pikku hiljaa tavalliseen lehmänmaitoon 10-12 kk iässä, voi lapsen ”sietokynnys” ylittyä ja oireilu muuttua haitalliseksi.


Pienenä vauvana Jooa kitisi ja huusi todella paljon. Ajattelimme, että hän on vain vähän vaativampi lapsi. Jooa sai korviketta, emmekä ajatelleet sen olevan syynä huutamiseen. Sitten, Jooalla alkoi vuoden iässä tulemaan ihmeellistä ihottumaa, ajattelimme sen johtuvan tutista joka keräisi kuolaa suun ympärille. Jätimme tutin pois, mutta ihottuma vain jatkui. 

Päätimme mennä ihotautilääkärille, jossa sitten otettiin verikokeita. Saimme tulokset, joiden mukaan Jooalla on lievänä vehnä- ja maitoallergia. Sepä sitten selitti huudot ja tyytymättömyyden, jota esiintyi pienenä vauvana. Allergia aiheutti Jooalle myös tämän ihmeellisen ihottuman jota on myös atooppisenihottuman takia pitkin vartaloa. 


Saimme Jooalle decubal-voiteeseen reseptin ja kortisoni-voiteeseen jota piti käyttää 2xpäivässä viikonajan tulehtuneeseen ihoon. Diagnoosin jälkeen olin aivan pyörällä päästäni. Itselläni kun ei ole mitään allergioita ikinä ollut niin oli todella vaikea miettiä missä ruuassa mitäkin on.


Aluksi oli vaikeaa saada ruokavalio venhnättömäksi ja maidottomaksi, mutta ajan kanssa tähän tottui. Välillä jos olemme jossain kylässä, eikä ole omia eväitä mukana olen joutunut antamaan Jooalle sellaista missä on vehnää (pitäisi muistaa aina ottaa omat eväät mukaan..). Vehnä vetää Jooan suunympärykseen ihottumaa..Hoitonahan siis on, että kyseisiä ravintoaineita vältellään. 

Monella allergiat häipyvät kun ikää tulee lisää, joillain se jää loppuelämäksi. Maitoa korvaamme soijamaidolla. Maidosta Jooalla menee maha aivan sekaisin, aivan kuin suoraputki. Alemmassa kuvassa on Senni, jota imetän vielä. Sennille en ole antanut vielä kertaakaan vehnää, mutta suunympärykset ovat ihottumalla. 

Olen itse vältellyt vehnää, mutta heti kun syön jotain missä on vehnää niin Sennille tulee ihottumaa. Ravintoaineet imeytyvät rintamaidon kautta vauvaan. Suuntaamme siis tämänkin vauvelin kanssa allergia/ihotautilääkärille ottamaan verikokeita, jotta saamme tietää onko pikkusiskollakin samat allergiat kuin veljellä.Susanna

2 kommenttia:

  1. Meiltä löytyy moniallerginen lapsi, mm. Maito,muna,soija,kotimaiset viljat (paitsi kaura), peruna sopii vain tietyssä muodossa ja mitäs vielä :D Kannattaa liittyä facebookissa Allergialasten vertaistukiryhmään, sieltä saa paljon vinkkejä ja infoja asiaan kuin asiaan. Kovasti tsemppiä teille allergioiden parissa, ne kyllä sekoittavat pahimmassa tapauksessa aikalaillakin arkea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, teillä vielä hankalempaa kuin meillä. Joo kyllä se on välillä just esim kylässä hankalaa jos ei ole mukana omia eväitä ja tarjottavana on vain sellaista mille toinen on allerginen.. Toivotaan että allergiat helpottais täällä kuin myös siellä :)

      Poista