torstai 3. marraskuuta 2016

Kaura-, maito-, vehnäallergia ?!

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, Jooalla todettiin vuoden alussa vehnä- ja maitoallergia. Epäilin samoja allergioita Sennin kohdalla, koska hänellä oli aivan samat oireet kuin Jooalla aiemmin. Naama aivan ihottumalla ja vatsa oireili. Teksin voit käydä lukemassa TÄSTÄ .

Saimme varattua Sennille allergialääkärille ajan torstaille 27.10. Otimme myös Jooalle uudestaan ajan, koska halusimme katsoa mitä testit näyttäisivät, onko allergia pahentunut vaiko paranemaan päin. Lasten ajat olivat peräkkäin, joten aikaa oli yhteensä neljäkymmentä minuuttia käydä huolenaiheita ja allergia asioita läpi. 


Sennillä oli ollut yli viikon omituinen yskä. Kysyin samalla tästä, ja hän kuunteli tytön keuhkot oikein perusteellisesti. Laittoi allergia testien lisäksi rs-viirus näytteenoton, ihan vain varmuuden vuoksi, että jos se olisikin se, niin tiedettäisiin ja osattaisiin hoitaa lasta sen mukaan. Saimme lääkäriltä reseptejä muunmuassa decubal-rasvaan, hydrocortisoniin ja ventolineen. 

Ventolinea Sennille illalla, jos yskä on aivan mahdoton, jotta tyttö saisi nukuttua. Annoin muutamana iltana yhden suihkauksen ja annoin hengittää sitä kymmenisen kertaa. Auttoi huomattavasti yöhön, eikä yskäpuuskia tullut. Saimme neuvon, että jos yskä jatkuu, niin uudestaan lääkäriin.


Nyt niihin allergioihin. Molemmat saivat siis lähetteen labraan allergiatesteihin. Testattavana oli maito, kaura, vehnä ja kananmuna. Molemmilta näytteenotto sujui oikein hyvin. Jooa oli todella reipas, vähän tuli itku, mutta poika rauhottui nopeasti ja oli oikein tyytyväinen kun sai laastarin. Senni huusi koko näytteenoton ajan, mutta rauhoittui sitten, kun homma oli hoidettu ja jäi ihmettelemään laastaria sormessaan. Molemmat saivat vielä kylpylelut kaupan päälle. 

Minulle sanottiin, että näytteitä ei välttämättä keritä käsittelemään samana iltana, joten en ajatellut, että lääkäri soittaisi tuloksista aivan heti. Kotiin päästyämme aloin syöttämään lapsille iltapalaa. Juuri kun kaikki olivat valmiita ja olimme menossa pesemään hampaita, niin lääkäri soittaa !

Sennillä ei ollut rs-viirusta, eli jokin normaali flunssa vain, joka pisti pikkuneidin yskimään. Ventoline oli silti hyvä ostos ja tulee käyttöön niinä hetkinä kun tuntuu, että yskät häiritsevät öitämme liikaa. 


Testien mukaan Jooalla ei ole enää vehnä- eikä maitoallergiaa. MITÄ ?! Olin tippua tuolilta. Mutta, Jooalla on kaura-allergia, testien mukaan tasolla kaksi (kuusi on korkein). Saimme ohjeistukseksi kokeilla, miten poika reagoi ensin maitoon. Maitotuotteita lisätään ruokavalioon, juustoa, maitoa ruuan seassa, maitoa niin, että sitä on keitetty. Ei missään nimessä vielä lehmänmaitoa suoraan lasiin. Katsotaan ensin miten tämä sujuu. 

Vehnää testaamme pikku hiljaa maidon kanssa. Lauantaina Jooa söi tuotteita joissa oli vehnää, suun ympärykset alkoivat heti punoittamaan, mutta se hävisi melkein samantien. Eli todettakoon, että allergia ei ainakaan ole yhtä pahana kuin aiemmin. Kauran saimme luvan pitää ruokavaliossa pieninä määrinä, kerta siitä ei ole aikaisemminkaan tullut mitään. 


Entäs sitten Senni. Pikkumimmillä todettiin kaura- (asteikolla kaksi) ja maitoallergia (asteikolla yksi). Ohjeistuksena; Nolla toleranssi kauran ja maidon kanssa. Tähän asti olemme antaneet lapsille kaurapuuroa iltapalaksi, se muuttui nyt ruispuuroksi. Kymmenenkuukauden ikäiselle aletaan kokeilemaan maitotuotteita, ei tälle neidille. Maidon korvaamme mitä luultavammin soijatuotteilla, koska kauramaitokaan ei nyt käy päinsä. 

Lääkäri myös sanoi, että minun ei tarvitse nyt vältellä mitään, vaikka imetän. Hän sanoi, että äidinmaidosta niin pieni määrä menee vauvan elimistöön, ettei siitä ole mitään haittaa. Tällä tavoin altistan Senniä muunmuassa kauralle ja maidolle, joka lääkärin mielestä on ihan hyvä juttu. Josko Sennin keho tottuisi siihen myöhemmin, kun saa vain pieniä määriä tissimaidon seassa. 


Sennille varataan uusi aika vuoden vaihteeseen, jolloin menemme uudestaan allergiatesteihin. Katsotaan mitä kroppa sanoo, onko allergiat laantuneet hieman, vai onko ne muuttaneet muotoon niinkuin veljellään. Mutta niinhän sitä sanotaan, kahteen kolmeen ikävuoteen mennessä allergiat yleensä laantuvat ja oireet häviävät monella kokonaan. Toivotaan siis, että minunkin lasten kohdalla. 

Tämä on sentään jo parempaan päin. Ollaan jo siinä pisteessä, että voin kokeilla sietääkö Jooa maitoa ja vehnää, Pienet on ilot, mutta tämä on jo iso juttu. Ja se, että Senni ei olekkaan allerginen vehnälle, ihan huippua ! Eiköhän tämä meidänkin elämä joskus helpota, ja päästään kaikki syömään ihan mitä halutaan ! 


Onko teillä/teidän lapsilla todettu allergioita ? Onko allergiat häipyneet tai muuttuneet joksikin toiseksi allergiaksi ? 


Hieman hämillään; 

Susanna

4 kommenttia:

  1. Vau! Ihan mahtavia uutisia! Meidän esikoiselle on ensimäisen vuoden aikana todettu kananmuna-, maito-, vehnä- ja soija-allergiat ja ennen 2v synttäreitä ruokavaliosta lähti lisäksi kaura, ruis, ohra ja peruna. Tän kuun lopulla on lastenpolilla kontrollikäynti, nyt jännitetään alkaako meidän juniori oireilemaan. Atopiaa ainakin on alkanut tulla mutta allergioita ei vielä ole epäilty (ikää 3kk). :) ps. tervetuloa bloginaapuriksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergiat on niin harmillisia. Toivois vain, että jokainen voisi syödä ja olla miten haluaa, ilman että joutuisi kärsimään. Kiitoos, mukava päästä mukaan ! :)

      Poista
  2. Ite alko joskus pienenä allergiat ja mitä vanhemmaks oon tullu nii allergioisen määrä on vaan lisääntynyt nyt oon 32v. Ja sama homma myös siskollani että mitä enemmän ikää niin allergiat lisääntyy. Ei ne aina pois lähde. Itellä on eläin allergioita, ruoka-ainealllergioita, siitepölyallergioita ja kaiken maaiilman pölyille oon kans allerginen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ne kaikilla lähde pois. Monella allergiat on aikuisena lievempiä, mutta toisilla käy myös noin päin, että ne vain lisääntyy..

      Poista