tiistai 1. elokuuta 2017

Näillä vinkeillä opetat lapsen päiväkuivaksi.

Voiko puolitoistavuotias pieni ihmisen alku olla ilman vaippaa ? Voiko hän olla päiväkuiva ja kulkea pikkarit/boxerit jalassa. Kyllä voi !

Jooa oli viime vuonna tähän aikaan noin puolitoistavuotias, hän opetteli vuosi sitten käymään potalla eikä käyttänyt enää ollenkaan vaippoja.

Nyt Senni on puolitoistavuotias, hän aloittaa pian päiväkodin. Sennillä on vielä vaipat käytössä, PAITSI että ei olekkaan ! Hän on nyt ollut muutaman päivää ilman vaippaa. Yöllä ja päiväunilla hänellä on vaippa, mutta muuten kulkee ilman housuja kotona. Pihalla ja julkisilla paikoilla käydään ja silloin on pikkarit ja housut jalassa, ei enää ollenkaan vaippaa.


Idea lähti siitä, kun molemmat isommat lapset ovat olleet vaipattomia mennessään päiväkotiin. Olisi ihan kiva, jos Sennilläkin olisi edes potalla olemisen alkeet hallinnassa, se helpottaa päiväkodin henkilökuntaa varmasti huomattavasti. Ainakin Jooa sai paljon kehuja mennessään päiväkotiin ilman vaippaa ja miten hienosti hän osasi itse mennä pöntölle. Nyt on myös kesä, jolloin on otollisin aika harjoitella vaipattomuutta.

Nyt muutaman vaipattoman päivän jälkeen Senni osaa kotona ollessaan mennä itse potalle. Hän osaa myös ilmaista pissahädän nostamalla paitaa ja laskemalla housuja. Osaa tehdä sinne molemmat tarpeensa. Hän huutaa "katokato" ja taputtaa vimmatusti. On kovin ylpeä itsestään ja niin äitikin on todella ylpeä kuopuksestaan.

Myös kauppareissut ovat menneet hyvin. Pissa vahinkoja ei ole tullut ! Sitten päiväkodissakin he laittavat Sennille vain unille vaipan, katsotaan miten tytöllä siellä sujuu.

Moni varmasti ihmettelee miten niin voin vaan ottaa lapselta vaipan pois ja sitten hän käy automaattisesti pissalla (?) ei se nyt ihan niinkään mene. Tässäkin asiassa täytyy selventää, että jokainen lapsi on yksilö ja oppii omaan tahtiin. Nämä keinot ovat tepsineet meidän lapsilla, joten ajattelin jakaa ne myös teille.


Yhdessä artikkelissa mainitaan että pottailun treenaamisen sopiva hetki on siinä yhden-kahden ikävuoden välillä. Harva lapsi kuitenkaan on sen ikäisenä vielä päiväkuiva, mutta pottailua voidaan harjoitella. Lapset ovat päiväkuivia noin kolmen vuoden iässä.

Tuo artikkelin teksti voi olla ihan totta, mutta päiväkuivaksi opettelua voi myös hieman vauhdittaa. Nimittäin ottamalla vaipat kokonaan pois. Kun lapsella on vaippa hä tietää, että sinne voi tehdä tarpeensa. Kun vaipan ottaa pois, hän oppii nopeasti, että muunmuassa märissä housuissa oleminen ei olekkaan niin kovin kivaa.

Kun lapselta ottaa vaipan kokonaan pois ja johdonmukaisesti käyttää potalla sopivin väliajoin, hän oppii pottailun idean ja piankin tajuaa ihan itse mennä potalle tekemään tarpeensa.

Vaipattomuuden lisäksi annan lapselle paljon kehuja kun hän menee potalle. Kun pottaan tulee jotain kehutaan super paljon ja taputetaan. Lapsen itsetunto kasvaa tästä ja hän näkee että tämähän on tosi siisti juttu ! Ja tosiaan kun vaipat ottaa pois, niin myös pitää ne poissa, eikä hämmennä lasta että välillä pistetään vaippa ja välillä ei.

Pissavahinkojen varalta meillä on muunmuassa auton turvaistuimessa pyyhe. Rattaissa on myös pyyhe, jotta jos vahinko tulisikin niin rattaa ynnämuut ei mene pilalle. Varahousuja on myös mukana muutamat.


Lasta ei tule moittia jos pottaan ei tulekkaan mitään, näin voi aluksi käydä useastikkin. Siitäkään ei saa suuttua jos lapsi pissaa lattialle. Itse sanon vaan, että lattialle ei saa pissata, pottaan pissataan, jotta se tosiasia menee perille.

Pottailuun ei missään nimessä saa pakottaa ! Itsekkään en olisi ottanut vaippoja pois, jos pottailu olisi Sennin mielestä todella vastenmielistä eikä hän olisi siihen valmis.

Pottailusta voi tehdä myös hauskaa. Pottaan voidaan istuttaa ensin vaikka nukke, joka käy leikistä pissalla. Sitten kehutaan nukkea, jonka jälkeen lapsi saa käydä potalla jos haluaa. Tässäkin asiassa saa käyttää mielikuvitusta, miten asiasta saisin lapselle mahdollisimman mukavan kokemuksen.


Oliko tekstistä teille apua, saitteko vinkkejä ? Jos kaipaatte johonkin kohtaan täsmennystä, voitte kysyä sitä kommenteissa. Olisi myös kiva kuulla minkä ikäisenä teillä on lapsilla jäänyt vaipat pois ? Entä onko muita kuivaksi opettelevia ? :)


Susanna

2 kommenttia:

  1. Meillä isompi oppi kuivaksi kuin seinään 1.5vuotiaana kun jätettiin vaippa pois. Ei siis laitettu päiväunille eikä yöunillekkaan. Kertaakaan ei hänellä ole tullut pissat sänkyyn! Pienempi taas oli 1v4kk kun repi itse vaipan pois eikä sitä enään halunnut. Oppi siitä siis kuivaksi. Muutamia kertoja tuli yöllä pissat sänkyyn, sen jälkeen ei ole tullut :)

    VastaaPoista
  2. Meillä 2v opettelee parhaillaan kuivaksi. Olen käyttänyt apuna vedenjuomista, eli kun lapsella on aika usein yön jälkeen kuiva vaippa, vauhdittaa aamupissan tulemista kun antaa juoda potalla vettä (varsinkin päiväkotiaamuina ei oikein ole aikaa kovin kauan pissaa odotella valitettavasti...). Samaa keinoa tulee käytettyä pitkin päivää ja kun tulee juoneeksi tasaisesti niin pissaakin pitäisi tulla ja sitä kautta oppinee. Hesarissa oli tästä kuivaksiopettelusta juttu keväällä/kesällä.

    Hauskasti tyttö osaa mm. uimassa käydessä ilmoittaa pissahädästä ja käy pissalla eikä tee vahinkoja altaaseen. Mutta toisinaan housut sitten taas kastuu kesken leikkien. Koitan myös jättää vaipat mahdollisuuksia mukaan kokonaan pois jottei harjoittelu sekaannu. Onneksi satunnaisesti käytettynä ne vaipatkin on pysyneet kuivina ja käyty onnistuneesti potalla. ja tottakai aina kehutaan kovasti kun pottailut onnistuu.

    VastaaPoista