keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Televisiolla yhteyttä lasten levottomuuteen ?

Yhä useampi lapsi on levoton. Levottomuuden lisääntymisestä voimme ainakin osittain syyttää itseämme, meitä vanhempia. 

Elämämme ovat kännyköiden, tietokoneiden, pelikonsoleiden ja televisioiden vallassa. Näistä tulevat ärsykkeet vaikuttavat meihin aikuisiin, mutta kaikista eniten ne vaikuttavat pieniin lapsiin, joiden aivot ovat vasta kehittymässä.   


Myönnän, olen itse ollut yhtä ajattelematon kuin moni muukin teistä. Äidin luona asuessani meillä oli todella harvoin telkkari päällä. Muuttaessani omaan asuntoon, telkkari pauhasi kaiket päivät päällä. Se tapa jäi. Kyllä, lapseni ovat joutuneet elämään lapsuuden telkkarin pauhatessa vieressä. 

En kuitenkaan ole niitä vanhempia, jotka laittavat lapsen tarkoituksella telkkarin eteen. En ole kertaakaan laittanut vauvaani sitterissä telkkarin eteen katsomaan siitä tulevia värejä, en ketään lapsistani. Ja tästä on turha kenenkään ottaa nokkiinsa, tämä on vain fakta, ne visuaaliset- ja ääniärsykkeet eivät ole hyväksi pienelle lapselle, etenkään pienelle vauvalle. 

Vaikka meillä on ollut telkkari päällä kaiket päivät, sitä ei ole katsottu kuin harvoin. Ainut ohjelma, jota lapset saattavat muutaman minuutin katsoa on Anniina Balleriina. Sitä pyydetään, mutta ei sitä jakseta seurata. Eli meillä ei todellakaan asu mitään telkkarin orjia, päin vastoin, sen ääressä ei viihdytä.


Olen itse vähentänyt kännykällä oloa lasten ollessa läsnä. Ei se kännykän tuijottaminen, uutisten lukeminen tai nettikirppareiden seuraaminen anna lapselle mitään. Lapset kaipaavat sosiaalista elämää, sitä että heidät huomataan, sitä että aikuinen on oikeasti läsnä. Katso lasta, älä kännykkää !

Niinkuin kirjoitin, meillä pauhasi aikaisemmin telkkari kaiket päivät päällä. Tähänkin on tullut muutos. Aloin seuraamaan tätä meidän trioa. He kävivät ylikierroksilla ja olivat aivan mahdottomia. Itsekkin olin hermostunut kaikesta siitä äänimäärästä mitä kotonamme pauhasi. Telkkari pauhasi ja kolme apinaa huusi kilpaa. 

Nyt meillä on ollut kuukauden päivät telkkari päivisin kiinni. Lapset eivät enää hypi seinille. Ei ole enää ylimääräisiä ärsykkeitä. Jos telkkari laitetaan päälle lasten ollessa hereillä, sieltä laitetaan vähäksi aikaa pyörimään lasten ohjelmia. Olisihan se kätevää, jos vaikka ruuan teon ajaksi lapset istuisivat katsomassa ohjelmia, kuhan se sitten jääkin siihen.


Suosittelen teille kaikille vanhemmille laittamaan ne telkkarit kiinni ja nauttimaan hiljaisuudesta lastenne kanssa ! Se kannattaa. 

Meillä telkkarittomuus on mielestäni vaikuttanut positiivisesti lapsiin. He jaksavat keskittyä paremmin leikkeihin. Kirjojen lukeminen on paljon mukavampaa puuhaa. Riitojakaan ei ole enää niin paljon tullut kuin aiemmin. Lapset eivät ole enää niin levottomia. 

Tämä on myös vaikuttanut positiivisesti minuun. Tuntuu, että jaksan tehdä kotitöitä paljon paremmin. Itsekkään en ole enää niin levoton, mitä aiemmin. Televisio vei huomioni, Se muokkaa aistijärjestelmää, aivoja ja koko hermostoa, josta seuraa levottomuus ja ärtyisyys. Miten voi olla rauhassa, yhdessä ja kuunnella tunnelmia ja ajatuksia, jos taustalla pauhaa melutoosa.

Perheissä lapsille on ruutuaika säännöt, mutta ihan yhtälailla ne pitäisi olla myös meille vanhemmille !



Susanna




2 kommenttia:

  1. Käääk! Mun mielestä olisi ihan kauhua, jos telkka olisi päällä koko ajan :-O Mä ahdistun semmoisissa paikoissa, joissa se pauhaa taustalla :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo älä ! Ja nyt vasta vähän aikaa sitten itsekkin tämän tajunnut. Pystyy paljon paremmin keskittymään kotitöihin ja lasten kanssa olemiseen kun ei ole telkkari pauhaamassa vieressä.

      Poista