tiistai 11. lokakuuta 2016

Sormiruokailu

Meidän yhdeksänkuukautinen minä itse-neiti haluaisi syödä kaiken itse. Olenkin antanut hänen sormiruokailla, aina kun on siihen mahdollisuus. Aloitimme sormiruokailut jo kuuden kuukauden ikäisenä, jolloin osasi jo itse istua syöttötuolissa. 

Nykypäivänä oikein kannustetaan äitejä antamaan lapsille mahdollisuus sormiruokailuun. Tällöin lapsi pääsee kunnolla tutustumaan ruokaan ja pääsee jo itse harjoittelemaan syömistä. Sormiruokailu on oikein hyvä tapa tutustua ruokaan, sen koostumukseen ja pääsee itse säätelemään omaa syömistä.


Senni alkaa huutamaan, jos ei saa samaa ruokaa kuin muut. Yritänkin tehdä usein sellaista ruokaa, mistä pystyn sitten antamaan Sennille, jotta hän voi itse syödä omin pikku kätösin. Jos ei sopivaa ruokaa ole, annan Sennille sosetta ja samaan aikaan annan hänelle kurkkua, tomaattia, leipää tms, jota hän voi samalla itse syödä. Näin ruokailut sujuvat mukavammin. 

Vinkkejä sormiruokailuun:

* Katso, että lapsi istuu suorassa, joko syöttötuolissa tai sylissä.
* Ota lapsi mukaan perheen yhteiseen ruokailuun.
* Alussa lapsi ei välttämättä syö paljoa.
* Anna lapsen tutustua ruokaan rauhassa.
* Anna lapselle monipuolisesti erilaisia ruoka-aineita.
* Lapsi saa leikkiä ruualla, näin hän tutustuu siihen.
* Aloita ruuista, joista lapsen on helppo ottaa kiinni.
* Älä toru lasta, vaikka hän sylkisi ruokaa ulos.
* Ole kärsivällinen, älä hoputa.
* Anna lapsen itse syödä, älä laita ruokaa lapsen suuhun.
* Anna lapsen itse säädellä paljonko hän haluaa syödä.


Varaudu, että sormiruokailu voi olla todella sotkuista puuhaa. Itse saan siivoilla kaiket päivät kolmen pikkuapinan ruoka sotkuja lattioilta ja pöydiltä. Isoin ei sentään enää niin paljon sotke, mutta kyllä sitä sotkua kaikilta tulee. Sotketaanhan me aikuisetkin välillä. 

Lapselle voit tarjota mitä tahansa kotiruokaa, kunhan siinä ei ole sokeria tai suolaa. Itse olen aluksi antanut keitettyä porkkanaa ja perunaa. Kurkkua, tomaattia, banaania, omenaa, näkkileipää. Makaroonia, jauhelihaa, kanaa yms. Ihan siis perus ruokaa voit antaa lapsellesi.

Muistathan olla vieressä kokoajan, ettei lapsi vaan pääse tukehtumaan. Itse olen joutunut monen monta kertaa säikähtämään, kun toinen alkaa kakoa ja näyttää, että tukehtuisi. Olen ottanut syliin ja taputtanut selkään, jolloin kurkusta tulee ruuat ulos, välillä kivan liman kera.. Mutta, kakominen ei tarkoita sitä, että lapsi olisi tukehtumassa, vaan sitä, että hän osaa, hän osaa estää sen ettei tukehdu. 


Soseiden kanssa on aina yhtä pelleilyä, enkä silloin itsekkään pysty syömään samaan aikaan kun ei kädet riitä. Kun annan Sennin syödä itse ruokansa sormin, pääsen itsekkin syömään samaan aikaan kun kaikki muut. Kätevää !

Sormiruokailu on sinäänsä aika jännä juttu. Olen antanut kaikille lapsilleni mahdollisuuden sormiruokailuun. En tiedä, onko sormiruokailun ansiota, että lapseni ovat oppineet itse syömään ruokansa lusikan/haarukan kanssa noin yksivuotiaina. Ja hei, se helpottaa oikeesti aikalailla, kun lapsi syö itse ! 


Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti